lauantai 22. kesäkuuta 2024

Kuka osaisi selittää mitä synti on?

Filosofi Timo Airaksinen esitti tuon kysymyksen.
Koitetaan kehittää jonkinlainen vastaus.
Synti, on teologinen termi. Se kuvaa hyvin sitä pahaa ja kielteistä mitä ihmiset saavat aikaan maailmassa. Synti tulee maailmaan ihmisen valintojen seurauksena. 

Eläimet eivät tee pahaa eivätkä siis syntiä, ne toteuttavat vaistojaan. Ihminen eroaa eläimestä siinä, että hän tietää tekevänsä pahaa - syntiä. Juuri ymmärrys on oleellista.

Synti tulee ihmisen taustasta, elämän kokemuksista, kasvatuksesta ja luonteesta ym. Syntiä aiheuttavia piirteitä ovat: Itsekeskeisyys, ylimielisyys, ylpeys, siveettömyys, laiskuus, himo, vastuuttomuus, kateus, viha…

Miten synti näkyy teoissa?
Irstaus, ahneus, varkaus, petos, kohtuuttomuus, toisen alistaminen, vihapuhe, kiusaaminen, kostaminen, laiminlyönti, välipitämättömyys, valhe, tappaminen, murha …

Syntiä ovat yleensä kaikki kielteiset teot. Syntiä on myös, kun tiedämme, mitä on tehtävä, mutta jätämme tekemättä.

Synnillä on seurauksensa:
Suru, murhe, kipu, kärsimys, tuska, sairaus, kuolema, pelko, epätoivo, köyhyys, ahdistus…   

Synnillä on vastakohtansa: 
Ahkeruus, hyvyys, huolehtivaisuus, kohteliaisuus, toisten huomioiminen, myötätunto, vastuullisuus, siveellisyys, nöyryys, anteliaisuus, rehellisyys, kohtuullisuus …

Seurauksena ovat:
Terveys, hyvä mieli, vauraus, tyytyväisyys ja kestävää iloa elämässä. 

Ihmisen elo koostuu näiden kahden - synnin ja hyvyyden vaikutuksesta ja sekoituksesta.
Tuskinpa kukaan pystyy vain toiseen. Sekoitussuhde voi periytyä ja vaikuttaa myös jälkipolviin.

Mutta miten kukaan järkevä ihminen haluaisi saada itselleen näitä synnin seurauksia? 
Se on hyvä kysymys. Elämme vastakkaisuuksien maailmassa, jossa hyvä ja paha pyrkivät valtaan ihmisten mielissä.

Ihminen on vastuussa valinnoistaan ja teoistaan. 

Kristinuskossa puhutaan perisynnistä, että ihminen olisi syntynyt valmiiksi viallisena ja pahana. 
En usko sellaiseen. Syntyessään ihminen on puhdas ja viaton, eikä vastuussa kenenkään synneistä. Kun hän varttuu sellaiseen ikään, että ymmärtää tekojensa seuraukset hän on vastuussa niistä.

Synti edellyttää ymmärrystä.  
Perisynti sai alkunsa, kun Eeva nautti kiellettyä hedelmää ja olisi joutunut yksin pois paratiisista. Siksi Adamkin söi hedelmää, että ihmisiä syntyisi Jumalan tahdon mukaisesti. Kysymys on vapaasta tahdosta. Adam ja Eeva olivat kykeneviä harkitsemaan ja valitsemaan.

Kristinuskossa Isä Jumala, joka on täydellinen ja hyvä ja joka rakastaa ihmisiä, lapsiaan ja odottaa, että ihmiset, jotka ovat Hänen luomuksiaan olisivat Hänen kaltaisiaan (Matt.5:48) ja voisivat maallisen elämänsä jälkeen palata kotiin, Hänen luokseen.
Se ei kuitenkaan käytännössä onnistu koska ihmistä houkuttaa niin monet asiat, että tuskin kukaan selviää elämästä synnittömänä. Tähän ristiriitaan on ratkaisu.

Tiedetään että yksi on elänyt synnittömän elämän – Jeesus Kristus, Jumalan Poika. 
Hänet teloitettiin julmalla tavalla ihmisten pyrkimysten vuoksi. Hän alistui tähän kohteluun koska Hänellä oli kyky voittaa kuolema. Hänellä on myös kyky maksaa se velka mikä ihmisen syntisyydestä ja väärinteoista syntyy. Hän voittaa kuoleman. Hänen sovituksensa ansiosta ihmiset eivät kuole. 

Hän kuittaa myös ihmisten syntivelan. Hän vaatii ihmiseltä vastineeksi parannuksen tekoa syntisestä elämästään ja sen jälkeen Hänen - Kristuksen seuraamista (siis elämistä Hänen opetustensa mukaan). Tämä on se keino, jolla ihminen voi palata kotiin, Isä Jumalan luokse maallisen elämänsä jälkeen. 

Ne, jotka eivät halua tai mielestään eivät tarvitse Kristusta välimiehekseen ja syntiensä sovittajaksi, eivät voi asua Jumalan luona. Heidän paikkansa on muualla koska hekään eivät kuole vaan elävät ikuisesti.

Synti maailmassa. 
Esimerkiksi sota ei synny tyhjästä, vaan kasvaa ihmisen syntiin sortuneesta mielestä, joka näkyy pimeänä mielentilana, joka orjuuttaa ihmistä ja saa hänet kiertymään itsensä ympärille, tavoittelemaan vain omaa etuaan ja käyttämään muita ihmisiä omien pyrkimystensä välineinä. 

Kyltymättömyys ja ahneus ’mulle heti kaikki nyt’ -asenne kuvaa hyvin syntisyyttä, jossa rajaton tarve saada aina vain lisää valtaa, rahaa, mainetta, tavaroita, statusta, hetkellistä nautintoa…. 
Se on itsekeskeisyyttä ja välipitämättömyyttä muista ja johtaa lopulta murheeseen.

Kristinuskossa Saatana houkuttelee ihmisiä huonoihin valintoihin. Se on hyvä selitys pahalle mutta kyllä ihminen kykenee ihan itsekin keksimään tapoja synnin tekemiseen.

www.kaksikirjaa.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki ajattelevat ihmiset ovat uskovaisia

  Jokainen joskus kysyy perimmäisiä kysymyksiä: Mikä on elämän tarkoitus? Mikä on minun elämäni tarkoitus? Onko tämä kaikki sattumaa vai onk...