torstai 11. heinäkuuta 2024

Universumin alkuperä ja syntymä ovat arvoituksia


Pyydän tuohon väitteeseen mielipiteitä kahdelta tiedemieheltä.

Dan Hooper: ”Viimeisen vuosisadan aikana olemme oppineet hyvin paljon maailmankaikkeudesta ja sen historiasta. Joka vuosi opimme siitä lisää. Silti minusta on oikein sanoa, että universumin alkuperä ja syntymä ovat edelleen lähes täydellisiä arvoituksia.” 

Tämä on hyvä lause tähän alkuun. Ihmiset ilmoittavat uskovansa tieteeseen ja heillä on tieteellinen maailmankuva. Ajattelevat, että tiede olisi pystynyt selvittämään maailman alkuperän. Niin ei ole. Uskotaan alkuräjähdykseen. Siis uskotaan, ei tiedetä.

Dan Hooper vielä: ”Aristoteles totesi, että kosmoksen liikkumiseen tarvitaan ’kaiken liikkeen alkusyy’. Teologit ovat puolestaan pitkään argumentoineet, että maailmankaikkeuden olemassaolon voi selittää vain Jumalan luomistyöllä. Nämä selitykset ovat kuitenkin viimekädessä yhtä tyhjää puhetta kuin vetoaminen kvantti-ilmiöihin, eivät ne auta meitä pääsemään lähemmäs vastausta. Huolimatta siitä odotammeko Jumalan vai kvanttimekaniikan lakien tarjoavan vastauksen, emme pääse eroon miksi -kysymyksistä. Perustelemattoman tosiasian voi yrittää työntää mahdollisimman pitkälle, mutta lopulta miksi -kysymysten sarjaan pitää antaa vastaus, joka on enemmän kuin pelkkä ’koska’.” 

Kristinuskon puolelta voisi löytää vastauksen kysymykseen miksi. Saadaksemme tähän selityksen, täytyy mennä edeltävään aikaan, ennen valon syttymistä, jo ennen kuin me ihmiset synnyimme, elimme Jumalan, henkemme Isän luona siinä taivaassa, jonne kristityllä on kaipuu maallisen elämän jälkeen. Olemme siis kaikki ihmiset sisaria ja veljiä. Jumalalle kaikki sielut ovat arvokkaita. Koska Isä rakastaa meitä lapsiaan Hän haluaa antaa meille ikuisen elämän lahjan. Tämän edellytyksenä on, että lähdemme Hänen luotaan, ja aloitamme uskon, kasvun ja muuttumisen ihmeellisen matkan. Sitä ennen tarvitaan tapahtumapaikka - maailma. Paikka, jossa voimme saada fyysisen ruumiimme. Tämä ei ole mikään tyhjentävä selvitys mutta vastauksena kysymykseen ”miksi” tämä antaa mielestäni luontevan selityksen.

Kirjassaan Ensimmäinen sekunti Kari Enqvist sanoo: ”Inflaation parissa puuhastelu
oli innostavaa mutta samalla kepeää älyllistä leikkiä, ja on melkein pelottavaa, että nyt se on vakavaa ja totta. Tämä muutos ei tapahtunut sulavasti eikä helposti vaan vaati suunnattomia ponnisteluja. Siksi voitaneen antaa anteeksi, jos suhtaudun hymähdellen latteisiin sofismeihin, joita tietämättömyyden tohveleihin sonnustautuneet nojatuoliajattelijat joskus puttaavat kohti kosmologiaa tai dogmaattisuuden sumentamiin uskonnollisiin huudahduksiin, joissa alkuräjähdys kielletään vain sillä perusteella, että joku Paavali kuuleman mukaan sanoi sitä taikka tätä.”

Olen varmasti Kari Enqvistin mielestä tietämättömyyden tohveleihin sonnustautunut nojatuoliajattelija. Myönnän olevani. Haluan silti sanoa, että arvostan suuresti sitä tieteellistä työtä mitä kosmologit tekevät selvittääkseen miten maailma teknisesti syntyi ja miten kaikki tapahtui.

Ihmiseen on rakennettu uteliaisuus ja pyrkimys selvittää yleensä kaikki asiat mitä ei tunneta. Sitähän tiede on, loputonta etsimistä ja tutkimista. Mielestäni tiedettä ja uskontoa ei pidä rinnastaa, vaikka historiasta löytyy muitakin esimerkkejä. Tiede kuuluu tähän fyysiseen maailmaan. Naturalistit sanovat, että Jumalaa ei voi olla, ellei Jumalaa voida osoittaa kappaleeksi. Tiede ei sovellu uskonnon alueelle.

Kari Enqvist: ”Nanosekunnit ovat aioneja inflaation tapahtuma-aikaan verrattuna, eikä sillä historiantiellä ole osviittana kuin teoreettinen spekulaatio ja epäsuorat havainnot. Edessämme aukeaa kartoittamaton maa. Voimme vain arvailla, mikä inflaation täsmällisesti ottaen aiheutti. Inflaatio- teoriaa ei oikeastaan ole olemassakaan. On vain malleja.” 

Hyvänä esimerkkinä siitä, ettei tiede välttämättä tiedä, on tämä tiedemiehen lause.

www.kaksikirjaa.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki ajattelevat ihmiset ovat uskovaisia

  Jokainen joskus kysyy perimmäisiä kysymyksiä: Mikä on elämän tarkoitus? Mikä on minun elämäni tarkoitus? Onko tämä kaikki sattumaa vai onk...